ArabicChinese (Simplified)DutchEnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanishTurkish

Fethiye Diving Centre

Sıkça Sorulan Sorular

Discovery veya tanıtım dalışı olarak adlandırdığımız programla, eğitim almadan, kısa bir bilgilendirmeyle(brifing) sığ derinliklerde deneme dalışı yapabilirsiniz.

Dalış yapabilmeniz için iyi bir yüzücü olmaktan öte, suda kendinizi iyi hissetmeniz yeterlidir. Unutmayın ki, yüzme fobisi olan birçok kişi dalışla bu korkusunu yenebilmiştir.

14 yaşın üzerinde, herhangi bir sağlık probleminiz yoksa, tüm dalış sistemlerinin başlangıç seviyeleriyle dalışa hemen başlayabilirsiniz.

Size ayrılan eğitim sürenizi aksatmadığınız müddetçe, kolay, güvenli ve bir o kadar da eğlenceli bir spordur. Başlangıç seviyesi dalış eğitimleri; Teorik eğitim, sığ su çalışmaları ve açık deniz dalışlarından oluşmaktadır.

Dalış eğitimleri, dünyanın hemen her yerinde geçerli olan sistemler ile verildiğinde (CMASve PADI gibi,) kurs sonunda alacağınız sertifikalar bu eğitimlerinizi belgelemiş olur.

Basitçe, 8-10 saatlik teorik eğitimlerinizi 3 ila 4 gün içerisinde tamamlayabilir, dalış merkezinizin hazırladığı ve size uygun olan dalış programlarından birine katılarak pratik eğitim dalışlarınızı tamamlayabilirsiniz.

Teorik eğitimlerinizi başvuru yaptığınız yetkili bir dalış merkezinin sınıflarında; Pratik eğitimlerinizi ise, havuz veya sığ su dalışları ile birlikte yapılacak dalış turlarında alabilirsiniz.

Dalış kurallarına ve limitlerine uyduğunuz sürece dalış, futboldan bile daha güvenlidir. Bunun için eğitim disiplininden ve devamlılığından uzaklaşılmaması gerekmektedir.

Halk arasında dalış denilince ilk akla gelen şeylerden biri de vurgundur ve adının ürkütücülüğünden olsa gerek, birçok kişi bu yüzden dalışı merak etmesine rağmen başlamamıştır. Dekompresyon hastalığı olarak geçen bu hastalık, dalış kurallarına ve limitlerine uyulduğu sürece başımıza gelmesi imkansız bir durumdur.

Tüplü dalışlarda, sualtı avcılığı(zıpkın vs.) ve sualtından herhangi bir nesne çıkartılması kesin kurallarla yasakl

Dalış tüplerinin içerisinde saf oksijen değil, soluduğumuz hava bulunmaktadır (%78 Azot, %21 Oksijen ve %1 diğer gazlar). Tek farklılık, tüplerimizde nem olmamasıdır.

Dalış tüplerinin kullanım süresi, farklı etkenlere göre değişiklik gösterir. Kullanılan tüp hacimleri, ne kadar derine dalındığı, dalış tecrübesi ve ortam şartlarına göre dalış süresi değişkenlik göstermektedir.

Türkiye karasularında sportif dalış limiti 30mt. dir. Başlangıç seviyesi olan CMAS 1 Yıldızve PADI Open Water dalıcıları maks. 18mt. ye dalabilirler. Diğer tüm seviyeler(eğitmenler dahil) sportif dalış limitine uymalıdır.

Dalışın altın kurallarından biri de yalnız dalmamaktır. Dalışlarımızı, buddy sistemi denilen eşli dalış şeklinde yapmalıyız. Başta güvenlik olmak üzere, yardımlaşma ve paylaşımın bir arada olması için eşli dalış kesinlikle şarttır.

Yaptığınız her aktivite bir harcama gerektirir. Bu harcamalarınızın ne kadar olacağını sizler belirlersiniz. Verilen disiplinli eğitimler ve sertifikanızın geçerliliğini göz önünde bulundurarak da harcamalarınızı değerlendirebilirsiniz. Yine de bir karşılaştırma yapmak gerekirse, bu büyülü dünyaya girmek için ödeyeceğiniz miktar;

Özellikle dalışa yeni başlıyorsanız, mayonuz, havlunuz ve terliğinizi yanınızda getirmeniz yeterlidir. Dalışlar sırasında ihtiyaç duyulan tüm ekipmanları dalış merkeziniz sağlayacaktır. Dalış sayınız ve tecrübeniz arttıkça, ihtiyaçlarınız dahilinde ekipman almak isterseniz, en doğru ekipmanı almak için dalış merkezinize ve eğitmenlerinize başvurabilirsiniz.

Kesinlikle değildir. Eğer yumuşak lens kullanıyorsanız bunu sualtında da kullanabilirsiniz. Diğer yandan aynı gözlük camları gibi, maske camları da numaralı üretilebilmektedir. Bunun için dalış merkezinizden yardım alabilirsiniz.

Kapalı alan korkusu olarak geçen klostrofobi, psikolojik bir durumdur. Bizler ise dalışı, özgürlük olarak nitelemekteyiz. Ancak, kendinden emin olmayan arkadaşlarımız, deneme dalışlarına katılarak rahat hissedip hissetmediklerini kontrol edebilirler.

Sualtı canlıları sadece kendilerini korumak zorunda kaldıklarında tehlikeli olabilirler. Dolayısıyla bilinçli birer dalıcı olmadığımız sürece tehlikeli olan onlar değil aksine bizleriz. Özellikle dalış yaptığımız bölgelerde potansiyel tehlikesi olan canlılar çok nadir bulunmaktadır.

Daha Fazla Merak Ettikleriniz İçin Neler Yapabilirsiniz?

Blog Yazılarımızı Okuyabilirsiniz

Bizimle İletişime Geçebilirsiniz